Champagne Philipponnat

Vinunic / Tuottajat / Champagne Philipponnat

Champagne, Ranska

Philipponnat’n samppanjatalon historia alkaa vuodesta 1522, kun tiettävästi suku saapui ensimmäistä kertaa Champagnen alueelle. Pian viittäsataa vuotta juhlistava Philipponnat on tänä päivänä jo kuudennentoista sukupolven johtama Charles Philipponnat’n vetäessä taloa.

Talo on maailmankuulu ja sen tyyli tunnetaan voimakkaista, Pinot Noir -vetoisista samppanjoista. Chardonnay toimii apurypäleenä, mutta Pinot Meunieria ei juuri käytetä. Pinot Noiriin perustuvat samppanjat ovat profiililtaan voimakkaita ja intensiivisiä, ja menestyksen takana on löytää tasapaino intensiteetin ja raikkauden väliltä. Talolla on 17 hehtaaria Premier Cru- ja Grand Cru -tarhoja, ja Philipponnat käyttää lähes yksinomaan omien tarhojen rypäleitä samppanjoissaan.

Kaikista tunnetuin samppanja on Clos de Goisses, hyvin jyrkän rinnetarhan 16 eri plotin köynnöksistä valmistettava huippusamppanja. Sen lisäksi talolla on muita single vineyard -samppanjoita, useita vuosikertasamppanjoita ja kolme non-vintage -samppanjaa. Kaikkien samppanjoiden takana on ajatus ruoan ja samppanjan yhdistämisestä: parhaimmillaan Philipponnat on ruokapöydässä juuri oikeanlaisen ruoan kanssa.

Philipponnat’n tärkeimpiin metodeihin lukeutuu mahdollisimman luonnollinen ja perinteitä kunnioittava viininvalmistus, joka nojaa satojen vuosien kokemukseen samppanjan valmistuksessa. Yksi talon tärkeä prinsiippi perustuu sadonkorjuun ajoittamisen niin, että rypäleet poimitaan verrattaen hyvin kypsinä. Käymisessä ja kypsytyksessä käytetään sekä teräs- että tammiasioita, ja samppanjat kypsyvät erittäin pitkään – jopa talon perussamppanja kypsyy kolme vuotta ennen markkinoille pääsyä. Pitkillä kypsytysajoilla taataan samppanjan aromeihin syvyyttä ja pyöreyttä, laatu edellä.

Hienostunut tyyli on tärkeää samppanjan maussa, mutta Philipponnat kunnioittaa myös visuaalista puolta samppanjoissaan. Etiketit ovat yhdenmukaisia ja harmonisia, ja ensimmäisenä maailmassa Philipponnat aloitti takaetiketteihin sisältyvien rypäle- ja pullotustietojen painamisen. Kaikki Philipponat’n samppanjat Suomeen tulevat lahjapakkauksissa, joka sekä alleviivaa niiden ylellisyyttä, myös tekee niistä upeita lahjoja samppanjan ystäville.

Vinunic Instagram