Château de Nalys

Vinunic / Tuottajat / Château de Nalys

Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Ranska

Château de Nalys  (ent. Domaine de Nalys) on historiallisen Châteauneuf-du-Papen kylän viineihin keskittynyt tuottaja, jonka E. Guigal hankki omistukseensa vuonna 2017. Tilan tarhat sijoittuvat kylän itäpuolelle noin viidenkymmenen hehtaarin alueelle, ja tarhoilta löytyy kolmea erilaista maaperää rypäleiden kasvualustaksi. Kullekin rypäleelle on eri maaperästä etsitty oikeat kasvualustat, ja alueelle tyypilliseen tapaan köynnökset nousevat nyrkinkokoisten kivien välistä, jotka keräävät päivisin lämpöä ja levittävät sitä köynnöksille myös auringon laskettua. Château de Nalysin 50 hehtaarin viljelyalasta 20 hehtaaria sijaitsee alueen kuuluisammassa osassa La Craun lieu-dit -tarhalla. Loput tarhat jakautuvat maaperän mukaan siten, että 15 hehtaaria on saviperäisessä maassa ja loput hiekka-kalkkimaaperässä.

Tarhoilla pyritään käyttämään mahdollisimman vähän kemikaaleja ja lisäaineita, ja uusien innovaatioiden myötä viljely pystytään hoitamaan entistä luonnonmukaisemmin. Keinokastelua ei käytetä missään olosuhteissa. Sadonkorjuu tapahtuu aina käsin, millä varmistetaan rypäleiden mahdollisimman hellä käsittely ja ensimmäinen sorttaus suoraan köynnöksillä. Rypäleet valikoidaan vielä tarkemmin viinilässä, ja vain parhaista rypäleistä puristetaan viinin mehu.

Châteauneuf-du-Papen alueen viinien sääntöjen mukaan viineissä voi käyttää jopa kahdeksaatoista eri rypälettä (aiemmin 13), ja se mahdollistaa tuottajille lukemattomia mahdollisuuksia sekoittaa eri rypälemehuja sekoittaakseen viinejä haluamikseen. Domaine de Nalysin punaviineistä kaksi on Grenache-vetoisia ja Reserve-viinissä pääosaa näyttelee Syrah, mutta aivan tuoreimmissa vuosikerroissa on vähennetty Syrah’n määrää ja tuotu tilalle alueen päärypäle Grenachea sekä Mourvèdreä. Viimeisimmät vuosikerrat lisäksi saavat pidemmän tammikypsytyksen Guigalin viinintekotaitojen mukaan – punaviinit kypsytetään 12 kuukaudesta 18 kuukauteen tammitynnyreissä ja betonisammioissa. Château de Nalysin kahdesta valkoviinistä ykkösviini on Roussanne-vetoinen ja edullisempi viini pääosin Clairettea.

Guigalin tulo Château de Nalysin omistajaksi on tuonut tarvittavia investointeja modernisoida tilan viinintekokalustoa, ja viinien tyyliä on alettu viemään enemmän suuntaan jossa niiden kypsytyspotentiaalista saadaan mahdollisimman paljon irti.

Vinunic Instagram