Tenuta San Guido

Vinunic / Tuottajat / Tenuta San Guido

Bolgheri, Italia

Tenuta San Guido on Bolgherin viinialueelta tuleva tuottaja, jonka tunnetuin viini on maailmankuulu Sassicaia. Oikeastaan Tenuta San Guidosta ei voi edes puhua kertomatta sen tarinaa Sassicaian kautta.

”Supertoskanalainen” Sassicaia tuli viiniharrastajien tietoisuuteen 1970-luvun alussa, ja ravisteli tuolloin viinimaailmaa laatuluokitusjärjestelmän ulkopuolelta tulevana huippuviininä, joka oli tehty vastoin alueen perinteitä vastaamaan Bordeaux’n viinejä. Läpimurto tuli Decanter-lehden järjestämässä arvioinnissa, jonka Sassicaia voitti vuonna Bordeaux’n viinejä vastaan. Koska tuolloin viini ei voinut kuulua korkeaan laatuluokitukseen sääntöjen vastaisen valmistustavan takia, Bolgherin huippuviinejä alettiin kutsua epävirallisesti supertoskanalaisiksi viineiksi. Nykyään DOC Bolgherin luokitus sallii myös Sassicaian rypäleet ja valmistustavan, ja viini ei ole enää alemmassa luokassa.

Tenuta San Guido sijaitsee Toskanassa aivan lähellä merta Livornosta hieman etelään. Meren läheisyydestä johtuen tuuli viilentää kuumaa ilmastoa, ja alue on optimaalinen Cabernet Sauvignonin viljelyyn, joka on Sassicaian päärypäle.

Viinitalon historia ulottuu 1920-luvulle, jolloin Pisan yliopistossa opiskeleva Mario Incisa della Rochetta päätti ihastuneena Bordeaux’n viineihin yrittää saada aikaiseksi samanlaista viiniä Toskanassa. Yritysten ja erehdysten jälkeen hän onnistui tekemään Cabernet Sauvignonista erinomaista, ikääntymistä kestävää viiniä ja ensimmäinen vuosikerta tuotiin markkinoille vuonna 1968.

Tänä päivänä Tenuta San Guido tuottaa Sassicaian lisäksi muutamaa muutakin viiniä, joissa käytetään erilaisia rypälesekoituksia.

Vinunic Instagram